Voks populi
gycsaba
2018. szeptember 18. kedd, 22:36
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a keddi, rendkívüli kormányülésen jelentette be, október 6-án és 7-én kerül sor a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumra. A kormányfő igyekezett leszögezni, a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul, ahogyan azt sokan állítják.

„A család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazás egy állampolgári kezdeményezés, a politikai pártoknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az állampolgárok akaratát. A népszavazás bojkottálására buzdító üzenetek helyett tisztességesebb lenne, ha a pártok határozottan felvállalnák álláspontjukat a referendum témájával kapcsolatban” – fogalmazott Dăncilă. A népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak több mint 30 százalékának kell részt vennie.

A választóknak arra a kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy egyet értenek-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament (Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?).

Mint ismeretes, az alkotmánybíróság hétfőn hagyta jóvá a polgári kezdeményezés nyomán elfogadott alkotmánymódosítást, amelynek célja, hogy a család meghatározásának módosítása révén ellehetetlenítse az azonos neműek közötti házasságot.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://mail.foter.ro/trackback/28188
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.