Voks populi
gycsaba
2018. szeptember 18. kedd, 22:36
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a keddi, rendkívüli kormányülésen jelentette be, október 6-án és 7-én kerül sor a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumra. A kormányfő igyekezett leszögezni, a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul, ahogyan azt sokan állítják.

„A család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazás egy állampolgári kezdeményezés, a politikai pártoknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az állampolgárok akaratát. A népszavazás bojkottálására buzdító üzenetek helyett tisztességesebb lenne, ha a pártok határozottan felvállalnák álláspontjukat a referendum témájával kapcsolatban” – fogalmazott Dăncilă. A népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak több mint 30 százalékának kell részt vennie.

A választóknak arra a kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy egyet értenek-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament (Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?).

Mint ismeretes, az alkotmánybíróság hétfőn hagyta jóvá a polgári kezdeményezés nyomán elfogadott alkotmánymódosítást, amelynek célja, hogy a család meghatározásának módosítása révén ellehetetlenítse az azonos neműek közötti házasságot.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://mail.foter.ro/trackback/28188
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.